Evenimente

Ministerul Afacerilor Interne susține inovația la PatriotFest 2022

(Data publicării 04.07.2022)

 

 

 

 

 

 

 

 

Ediția 2022 a PatriotFest – concursul național de inovare dedicat proiectelor din domeniul securității și apărării naționale – cu aplicabilitate în mediul public și privat, este deschisă înscrierilor.

Evenimentul se adresează propunerilor inovatorilor români, dar și firmelor românești, în vederea dezvoltării unor soluții și sisteme tehnologice care pot contribui la menținerea securității naționale.

PatriotFest se desfășoară în perioada iulie – noiembrie 2022, iar opțiunile pe care le oferă inovatorilor sunt reprezentate de două tematici prestabilite (sisteme autonome și inteligență artificială) și o tematică generală (inovare pentru securitate):

Tematica Sisteme autonome vizează aspectele de creștere a performanței sistemelor autonome, indiferent de natura lor (terestre, navale, aeriene) și include, fără a se limita la acestea, următoarele secțiuni: Performanțe de autonomie/mobilitate, Autonomie vs. Inteligență, Siguranță în exploatare/utilizare, Interfața cu omul, Siguranța și securitatea canalelor de comunicație și Capabilități operaționale.

Inteligența artificială este noua frontieră pe care tehnologiile emergente trebuie să o îmbrățișeze, într-un context global și profund interconectat. Cantitatea de date existente necesită identificarea de soluții de organizare, procesare și recunoaștere a acestora în diverse domenii precum sunt realitatea extinsă, procesarea limbajului natural, fuziunea și analiza datelor, detectarea anomaliilor sau a stărilor medicale, amenințările cyber.

Inovarea pentru securitate vizează un spectru larg, în completarea celorlalte categorii de concurs și continuă tradiția PatriotFest de accelerator de performanță pe întreg mediul tehnologic. Tematica oferă românilor care participă cu prototipuri funcționale, nu doar cu idei, recunoașterea creativității lor, dar și apartenența la o comunitate extrem de activă de experți, omologi în domeniul științific și antreprenori care să-i ajute mai departe.

Evenimentul, ajuns la cea de-a cincea ediție, este organizat de Asociația New Strategy Center cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Telecomunicații Speciale și Serviciului de Protecție și Pază.

Detalii și înscrieri la https://www.patriotfest.ro/.

 

 

Ministerul Afacerilor Interne susține inovația la PatriotFest 2021

(Data publicării 06.08.2021)

Concursul PatriotFest unește lumile creatorilor și consumatorilor de inovare, pentru un viitor mai sigur și mai integrat tehnologic într-o competiție în care specialiștii IT&C se întrec în proiecte cu impact asupra domeniului securității și apărării naționale.

Noutatea din acest an o reprezintă provocarea adresată firmelor mici și mijlocii românești de a participa la dezvoltarea unor soluții și sisteme tehnologice care pot contribui la menținerea securității naționale.

Ediția 2021 a PatriotFest își propune deschiderea cooperării dintre instituțiile de securitate și apărare și mediul inovator și tehnologic românesc, în domeniul sistemelor tehnice autonome. Ca urmare, tematica unică a concursului cuprinde următoarele secțiuni distincte:

  • Sisteme autonome de tip platforme aeriene, terestre, navale;
  • Sisteme de detecție și contracarare a dronelor.

Participanții sunt invitați să se înscrie în concurs în perioada 15 iunie – 17 octombrie 2021, iar documentația de prezentare a proiectelor proprii poate fi actualizată oricând în această perioadă.

Proiectele înscrise sunt evaluate de un juriu ce are în componență experți din domeniile de specialitate ale proiectelor. Câștigătorii vor fi premiați în cadrul galei anuale PatriotFest, care va avea loc în 4 noiembrie 2021.

Evenimentul, ajuns la cea de-a patra ediție, este organizat de Asociația New Strategy Center cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Telecomunicații Speciale și Serviciului de Protecție și Pază.

Implicarea Ministerului Afacerilor Interne în organizarea și desfășurarea concursului PatriotFest se face în coordonarea Direcției Generale Logistică prin Centrul de Coordonare a Cercetării Științifice.

Detalii privind ediția 2021 a PatriotFest sunt disponibile pe pagina oficială a concursului www.patriotfest.ro.

 

 

Concursul PatriotFest, ediția a treia, premiază inovația românească pentru un viitor mai sigur (Data publicării 21.11.2019)

Gala concursului PatriotFest a premiat marți, 19 noiembrie 2019, la Cercul Militar Național, inovatorii români care construiesc pentru noi un viitor mai sigur și mai integrat tehnologic. Aflat la cea de-a treia ediție, PatriotFest este un concurs național de inovare care aduce românii în centrul evoluțiilor tehnologice, într-o lume din ce în ce mai complexă, iar comunitatea formată în jurul acestuia a fost consolidată prin atragerea resurselor de inovare românești.

Premiul PatriotFest pentru ediția curentă a fost acordat echipei formate din Rebeca Tudor, Cristian Kusko, Mihai Kusko și Avram Andrei. Cei patru au câștigat cu masca de fază spirală pentru comunicații optice și cuantice, practic un fel de a înregistra informații securizate într-un anumit tip de transmisie a luminii.

Alte premii pentru categoriile de concurs, Agilitatea cunoașterii, Optimizarea performanței umane, Siguranța pericolului și Creativitate pentru securitate s-au acordat către opt echipe care au dezvoltat prototipuri funcționale în domenii diverse: ascunderea textului în imagine sau în sunet, soluții de securizare a documentelor clasificate sau a imaginilor împotriva falsificărilor, transcrierea materialelor audio în limba română, prognoze de înaltă acuratețe cu privire la consumul de energie sau dezvoltarea unor soluții pentru contaminările biologice.

Nu în ultimul rând, două premii din categoria „Tânăra Speranță” au fost înmânate echipelor care au intrat în concurs cu utilizarea analizei fractale în modelarea avansată a sistemelor teritoriale și cu un algoritm pentru dezvoltarea de produse mecatronice.

PatriotFest își propune să unească lumile creatorilor și consumatorilor de inovare pentru un viitor mai sigur și mai integrat tehnologic. Susținerea performanței românești înseamnă nu numai dezvoltarea unei platforme de sprijin și de recompense pentru inovare, dar și o curajoasă încercare de oprire a fenomenului de exod al creierelor.

De-a lungul celor trei ediții, inovatorii români și-au prezentat proiectele, printre care senzori revoluționari, tehnologii de inteligență artificială care transformă fișiere audio în text, securizarea documentelor și a comunicării electronice sau aplicații pe blockchain cu aplicare în securitatea fluxurilor de bunuri, sub formă de prototipuri funcționale. Tematicile sunt împărțite pe categorii largi, dar importante pentru viitor, precum agilitatea cunoașterii, optimizarea performanței umane, siguranța pericolului și creativitate pentru securitate.

Experții din comunitatea PatriotFest au selectat și premiat ideile cele mai interesante, funcționale și utile ale inovatorilor români din țară și din străinătate. Premianții primesc suport pentru îmbunătățirea proiectelor și au acces la consultările instituțiilor organizatoare cu membrii comunității PatriotFest. Aplicabilitatea proiectelor PatriotFest este atât pentru mediul public și de securitate națională, cât și pentru cel privat.

Concursul PatriotFest a fost inițiat de Asociația New Strategy Center și este organizat în parteneriat cu următoarele instituții: Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Telecomunicații Speciale și Serviciul de Protecție și Pază.

 

Start la înregistrările pentru a treia ediție a concursului de inovare românească PatriotFest (Data publicării 16.10.2019)

PatriotFest este concursul național de inovare organizat de MApN, MAI, SRI, STS, SPP în parteneriat cu asociația New Strategy Center.

Inovatorii români, din țară și din străinătate, sunt invitați să-și prezinte inovațiile sub formă de prototipuri funcționale în următoarele 4 tematici: agilitatea cunoașterii, optimizarea performanței umane, siguranța pericolului și creativitate pentru securitate.

Accesează secțiunea înregistrare, înscrie-ți proiectul într-una dintre categoriile de concurs și poți beneficia de întâlniri directe cu experți din domeniul securității naționale pentru a primi recomandări cu privire la inovarea ta. Descrierea proiectelor înscrise în concurs vor putea fi actualizate oricând pe întreaga durată a perioadei disponibile pentru depunere.

Mai multe detalii despre concurs pot fi accesate pe site-ul www.patriotfest.ro.

Proiectul european de cercetare-dezvoltare SHOTPROS (Data publicării 21.06.2019)

 

Pregatire — Decizie — Acțiune.

Un consorțiu european multidisciplinar – din componența căruia face parte și Ministerul Afacerilor Interne prin Direcția Generală Logistică – coordonat de compania austriacă USECON, primește în cadrul Programului Cadru European pentru Cercetare și Inovare „Orizont 2020” un grant de peste 5 milioane de euro din partea UE pentru implementarea proiectului SHOTPROS – A human factors based (virtual reality) training framework for decisionmaking and acting capabilities under stress and in high-risk situations for european Law Enforcement Agencies. Cu ajutorul realității virtuale, SHOTPROS va pregăti forțele de primă intervenție în ceea ce privește capacitatea de adoptare a deciziilor și de acțiune în cazul situațiilor de stres și risc ridicat, pentru a combate criminalitatea, terorismul, amenințările CBRNE și radicalizarea.

Un nou proiect sprijină polițiștii europeni în provocările lor

Domeniul de acțiune al polițiștilor europeni din stradă este în continuă schimbare, apărând mereu noi provocări. Asigurarea primei intervenții în situații noi și ambigue, cu risc ridicat, expune polițiștii la niveluri mari de stres și presiune asupra performanței. Este nevoie de personal foarte bine pregătit pentru a evalua corespunzător situația și pentru a decide și a acționa în mod corect sub presiunea stresului. Prin urmare, un cadru de pregătire a capacității de adoptare a deciziilor și de acțiune este soluția avansată pentru a sprijini forțele de primă intervenție în situații amenințătoare. SHOTPROS va contribui la îmbunătățirea competențelor și a capacității autorităților europene de aplicare a legii pentru a preveni și diminua impactul actelor infracționale, protejând în același timp drepturile fundamentale ale cetățenilor europeni.

Procese de adoptare a deciziilor și de acțiune îmbunătățite prin antrenament în mediul virtual

SHOTPROS va dezvolta o soluție de cercetare în mediul virtual pentru a evalua experimental gradul în care diverși factori umani influențează comportamentul la adoptarea deciziilor și acțiunilor. Ulterior, proiectul va dezvolta o programă de formare și o soluție tehnologică de antrenament în mediul virtual pentru a oferi un cadru cuprinzător de pregătire practică a procesului decizional și de acțiune în situații de criză și risc ridicat. Stresul factorilor umani poate fi manipulat în mediul virtual pentru a individualiza antrenamentul și pentru a-l face mai valoros. Antrenamentul polițiștilor în mediul virtual, care îi pregătește pentru incidentele din viața reală, îmbunătățește succesul operațiunilor polițienești și contribuie la securitatea civilă.

Coordonatorul SHOTPROS, Markus Murtinger, subliniază relevanța acestui proiect: „Metodele de formare existente se axează în principal pe formarea competențelor. Sunt neglijate procesele de luare a deciziilor și de acțiune, precum și impactul stresului asupra acestor procese. Obiectivul nostru este de a crea un cadru de pregătire consolidat de realitatea virtuală și de a schimba metodele de pregătire a autorităților de aplicare a legii, în vederea îmbunătățirii proceselor de luare a deciziilor și pentru a reduce utilizarea forței, daunele colaterale și situațiile scăpate de sub control.”

O echipă de 13 parteneri europeni din rândul instituțiilor de cercetare, al întreprinderilor și al autorităților de aplicare a legii – printre care și Ministerul Afacerilor Interne prin Direcția Generală Logistică, va coopera timp de 3 ani în cadrul SHOTPROS. Proiectul a început cu o reuniune inițială (kickoff meeting) care a avut loc la Viena în luna mai a.c., la Institutul Austriac de Tehnologie.

Informații suplimentare privind proiectul pot fi oferite de punctul de contact pentru presă: Markus Murtinger — coordonator de  proiect, USECON – The Usability Consultants GmbH, Businesspark MARXIMUM, Modecenterstraße 17 / Object 2, 1110 Vienna, Austria, telefon +41 1 743 54 15, e‐mail:  shotpros@usecon.com.

Acest proiect a primit finanțare prin Programul Uniunii Europene pentru cercetare și inovare „Orizont 2020” în baza acordului de grant nr. 833672.

                                                                     

Total costuri: 5.1 milioane EUR; Durată: 36 luni.

Parteneri de proiect

  • USECON – The Usability Consultants GmbH / Austria.
  • AIT Austrian Institute of Technology GmbH – Center for Technology Experience / Austria.
  • KU Leuven – Department of Criminal Law and Criminology / Belgia.
  • Stichting VU – Vrije Universiteit Amsterdam / Olanda.
  • Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg – Institute of Sport and Sport Sciences / Germania.
  • Campus Vesta APB / Belgia.
  • RE-liON Group B.V. / Olanda.
  • Ministerul Afacerilor Interne – Direcția Generală Logistică / România.
  • Swedish Police Authority / Suedia.
  • Der Polizeipraesident in Berlin – Polizeiakademie / Germania.
  • National Politie Nederland / Olanda.
  • Directorate General Crisis Centre of the Belgian Federal Public Service, Home Affairs / Belgia.
  • Polizei Nordrhein-Westfalen – Landesamt für Ausbildung, Fortbildung and Personalangelegenheiten / Germania.

 

Conferință privind cercetarea și inovarea în domeniul capabilităților pentru apărare (Data publicării 25.02.2019)

Conferință privind cercetarea și inovarea în domeniul capabilităților pentru apărăre

 

Evenimentul aniversar ASRO (Data publicării 10.10.2018)

În data de 12 octombrie 2018, cu ocazia Zilei Internaționale a Standardizării, Asociația de Standardizare din România organizează la București evenimentul aniversar „20 de ani de la înființare și 90 de ani de la crearea primei comisii de standardizare în Romania”.

În cadrul evenimentului vor fi abordate teme cum ar fi: impactul standardizării în dezvoltarea economică a României, adaptarea politicilor din infrastructura calității la provocările mediului economic precum și momentele notabile din evoluția ASRO.

La manifestare vor participa Secretarul General ISO, oficiali de la nivel european – CEN & CENELEC, ETSI, reprezentanți de seamă ai autorităților din țara noastră, companii și instituții publice – membri ASRO și membri ai comitetelor tehnice naționale de standardizare, reprezentanți ai asociațiilor profesionale, ai mass media, ai mediului universitar și ai organizațiilor societății civile.

În calitate de membru ASRO, Ministerul Afacerilor Interne va fi reprezentat prin specialiști desemnați din partea Centrului de Coordonare a Cercetării Științifice din Direcția Generală Logistică.

Mai multe informații pot fi consultate pe site-ul oficial al evenimentului www.ziuastandardizarii.ro

PatriotFest Forum (Data publicării 28.09.2018)

În data de 25 septembrie 2018 a avut loc prima ediție a evenimentului „PatriotFest Forum” organizat de MApN, MAI, SRI, STS, SPP în parteneriat cu asociația New Strategy Center. Evenimentul a avut loc la Cercul Militar Național, cu începere de la orele 9.30.

La eveniment au  participat experți din partea organizatorilor, prieteni ai PatriotFest, premianți ai PatriotFest ediția 2017 și concurenți înscriși în ediția PatriotFest 2018.

În cadrul evenimentului s-au dezbătut subiecte referitoare la organizarea PatriotFest 2018 precum categoriile de concurs și criterii de departajare ale proiectelor, precum și subiecte cu privire la domeniile de inovare de interes pentru NATO și surse de finanțare disponibile la nivelul UE.

Concluziile evenimentului au evidențiat soluții concrete de facilitare a dialogului pe diverse axe profesionale în comunitatea PatriotFest, de organizare a întâlnirilor online și offline în vederea consolidării ideilor selectate la fiecare ediție a concursului și de punere a acestora în practică.

Pentru mai multe informații despre evenimentul PatriotFest Forum – ediția I:

Email: concurs@patriotfest.ro Web: https://www.patriotfest.ro/forum/

PatriotFest Forum (Data publicării 24.09.2018)

Marți, 25 septembrie 2018, începând cu orele 9:30, la Cercul Militar Național va avea loc PatriotFest Forum. Evenimentul are ca teme de discuție ediția 2018 a concursului național de inovare PatriotFest și perspectivele externe ale acestuia. Participan